تفاوت اندیکاتور با اسیلاتور چیست؟ + آموزش تست اندیکاتور و اسیلاتورها
اندیکاتور و اسیلاتور هر دو ابزارهایی هستند که روی پلتفرم معاملاتی نصب میشوند و به تحلیل تکنیکال کاربران کمک میکنند. البته این دو مجموعه ابزار باهم دیگر اختلافاتی دارند که در نوع تحلیل با آنها و روش استفاده از آنها کاملاً آشکار میشود. ما در این مقاله به صورت کامل تفاوت بین اندیکاتور و اسیلاتور را برایتان شرح خواهیم داد.
اندیکاتور و اسیلاتور چیست و چه تفاوتهایی باهم دارند؟
اگر تازه وارد بازار فارکس شدهاید و روزهای اولی است که در حال یادگیری تحلیل تکنیکال هستید، احتمالاً اسمی از اندیکاتور و اسیلاتورها را شنیدهاید. اینها ابزاری برای کمک به تحلیل در زمینههای مختلف هستند.
- اندیکاتور: اندیکاتورها نشانگرهای پیشرفتهای هستند که هرکدام بر اساس یک فرمول از پیش تعیین شده وضعیت بازار را به سادهترین شکل ممکن به صورت گرافیکی به ما نشان میدهند. مثلاً یک اندیکاتور میتواند نشان دهد که میانگین قیمت 20 کندل گذشته چقدر است و قیمت فعلی چه وضعیتی نسبت به آن دارد. این محاسبه در کسری از ثانیه برای شما انجام خواهد شد.
- اسیلاتورها: اوسیلاتورها نیز ابزارهایی بسیار شبیه به اندیکاتورها هستند که روی چارت قرار نمیگیرند بلکه به صورت جانبی در زیر چارت نمایش داده میشوند و وضعیت کلیتری از مسئله حجم، واگرایی، اشباع و رفتار کلیتری از نماد معاملاتی را به ما نشان میدهند.
البته خود اسیلاتورها را نیز میتوان زیرمجموعهای از ابزارهای تحلیل تکنیکال دانست اما تفاوتهای کوچکی با اندیکاتورها دارند که در ادامه یکی یکی آنها را شرح خواهیم داد:
سرعت تحلیل در اندیکاتور و اسیلاتور
سرعت تحلیل بخصوص در تایم فریمهای پایینتر که نویز بازار بیشتر است توسط اسیلاتورها بهتر است. اسیلاتورها بسیار حساس هستند و میتوانند در تایم فریمهای کوچکتر و در بازارهای نوسانی کاربرد بهتری نسبت به اندیکاتورها داشته باشند. اما اندیکاتورها آرام تر و تأخیریتر هستند و اگر در تنظیماتشان آنها را برای گرفتن نوسانها تنظیم کنید خواهید دید که خطای اندیکاتورها بالاتر خواهد رفت. پس تفاوت اصلی اندیکاتور و اسیلاتور در سرعت واکنش و صحت واکنششان به تغییر قیمت در بازار است.
مدل قرارگیری روی چارت
اولین تفاوت اندیکاتورها و اسیلاتورها مدل قرارگیری آنها روی چارت معاملاتی است. اندیکاتورها عموماً روی چارت قرار میگیرند، یعنی دقیقه همانجایی که قیمت و کندل ها وجود دارند. اما اوسیلاتورها در یک باکس زیرین چارت هستند و به صورت جداگانه از چارت نمایش داده میشوند. دلیل این مسئله نسبت رفتاری آنهاست. عموماً اندیکاتورها نسبت به شرایط کندل ها و قیمت مسئلهای را به ما نشان میدهند اما اسیلاتورها برداشت کلیتری از کل روند بازار را در قالب یک عدد خط سیگنال در زیر چارت به نمایش میگذارند.
خودکار و دستی بودن
تقریباً میتوان گفت تمامی اوسیلاتورها خودکار هستند، یعنی شما آنها را فعال میکنید و زیر چارت به شما نمایش داده میشوند اما برخی از اندیکاتورها را شما خودتان باید روی چارت بکشید. مثل فیبوناچیها که باید خودتان در بخشی که میخواهید آنها را ترسیم کنید تا نتایج عملکردشان را به شما نشان دهند.
نواحی اشباع در اوسیلاتورها
بسیاری از اسیلاتورهای اصلی بازار فارکس مانند macd، RSI، Stochastic عموماً برای نشان دادن وضعیت کلی اشباع خرید و فروش هستند. درست است که یک نقطه را نشان میدهند که مثلاً بازار اشباع شده است اما از فرمولی که کل بازار را تجزیه و تحلیل میکند بهره میگیرند. اما شما در هیچ اندیکاتوری عموماً نمیتوانید نواحی اشباع را مشاهده کنید. در واقع اندیکاتورها عموماً نوسانسنج هستند و بیشتر وضعیت هیجان و نوسانات در بازار را کنترل میکنند.
واگراییها
تفاوت دیگر اندیکاتورها و اوسیلاتورها تفاوت آنها در مسئله واگراییهاست، شما با اندیکاتورها نمیتوانید واگرایی و همگرایی قیمت در بازار را مشاهده کنید این در حالی است که یکی از تخصصهای اصلی اکثر اوسیلاتورها از جمله همان macd، RSI، Stochastic نشان دادن واگرایی است زیرا مدل نمایش اوسیلاتور خطی مانند خود بازار است و هر تفاوتی که به صورت شکلی با ساختار بازار نشان میدهد به معنای احتمال شروع یک واگرایی در بازار است.
چطور اندیکاتور و اسیلاتورها را تست کنیم؟
همانطور که گفتیم این دو ابزار کمکی برای تحلیل تکنیکال هستند بنابراین برای تست آنها شما ابتدا باید روی چارت در یک حساب دمو این کار را انجام دهید. البته اگر تازهکار هستید و هنوز حسابی ندارید نگران نباشید، شما میتوانید در بروکر آلپاری به سادگی یک حساب معاملاتی را در عرض چند دقیقه ایجاد کرده و به صورت دمو اندیکاتور و اوسیلاتور مدنظرتان را تست کنید. فراموش نکنید که باز کردن حساب کاربری در آلپاری کاملاً رایگان است!
کاربرد اندیکاتور و اسیلاتورها در استراتژیهای معاملاتی
در استراتژیهای معاملاتی هردوی اینها کاربرد دارند. اما عموماً اگر استراتژی شما سوئینگ یعنی بلند مدت یا میان مدت است نقش اندیکاتورها در تحلیل و ساخت استراتژی شما پررنگتر خواهد بود. اما اگر نوسان گیر هستید و میخواهید از حرکات لحظهای و سریع بازار استفاده کنید، قطعاً پایه اصلی استراتژی شما باید بر اساس اوسیلاتورها بنا نهاده شود چون اوسیلاتور نوسانها را بهتر شکار میکند.
اندیکاتور بهتر است یا اسیلاتور؟
درواقع این سؤالی است که شاید داشته باشید اما جواب مشخصی ندارد. اندیکاتورها و اوسیلاتورها هردو جز ابزارهای معاملاتی هستند که به شما در تحلیل تکنیکال کمک میکنند و در واقع کمتر تریدر حرفهای را میبینید که از ترکیب هر دو استفاده نکند. عموماً هردوی این ابزارها در بیشتر استراتژیهایی که بر مبنای تحلیل تکنیکال آماده میشود مورد استفاده قرار میگیرد. در واقع تفاوت اصلی آنها این است که از اندیکاتورها برای مشخص کردن بهتر و دقیقتر وضعیت بازار استفاده میکنند و از اوسیلاتورها به عنوان یک ابزار برای گرفتن تأیید نهایی یا سیگنال ورود یا خروج از معامله استفاده میشود. بنابراین به عنوان یک تریدر تازهکار توسعه میشود که به نوع اندیکاتور یا اوسیلاتور فکر نکنید، آنها را فقط در قامت ابزاری ببینید که به شما در تحلیل بازار کمک کند.