کاهش قیمت نفت ترامپ: چالشها و راهکارهای آینده
چالشهای ترامپ برای کاهش قیمت نفت و اثرات آن بر بازار انرژی
در حال حاضر، بسیاری از فعالان بازار انرژی معتقدند که رئیسجمهور منتخب ایالات متحده، دونالد ترامپ، ممکن است موفق شود قیمت نفت را کاهش دهد، حتی ممکن است از دوران ریاستجمهوری جو بایدن نیز کمتر باشد. قیمت نفت برنت طی ماههای اخیر در حدود 70 دلار در هر بشکه باقی مانده است. این در حالی است که اعضای گروه اوپک+ در آخرین نشست خود تصمیم گرفتند سرعت افزایش تولید خود را کاهش دهند و بسیاری از مازاد پیشبینیشده در سال 2025 را حذف کنند. این کاهش تولید، علیرغم موضع تند ترامپ در برابر ایران که احتمالاً باعث کاهش صادرات نفت این کشور خواهد شد، همچنان بر بازار تأثیرگذار است.
یکی از استراتژیهای تیم ترامپ برای مقابله با افزایش قیمت نفت به دلیل کاهش صادرات نفت ایران، افزایش تولید نفت ایالات متحده است. اما این راهکار بهسادگی قابلاجرا نیست. در واقع، تولیدکنندگان شیل ایالات متحده برای پشتیبانی از رشد تولید نفت به قیمتهای بالاتری نیاز دارند نسبت به آنچه که هشت سال پیش لازم بود. مشکل دیگر این است که رشد تولید نفت ایالات متحده بیشتر به تولید گاز متمایل شده است. این بدان معناست که تولید انرژی در ایالات متحده همچنان بهطور چشمگیری افزایش خواهد یافت، اما ممکن است تأثیر آن بر قیمت نفت مانند گذشته نباشد.
بر اساس پیشبینیها، دولت ترامپ قادر نخواهد بود تا در طی چهار سال آینده سه میلیون بشکه در روز به تولید نفت خود اضافه کند. این موضوع بیشتر به کمبود منابع مرتبط است تا مشکلات قانونی یا نظارتی. به عبارت دیگر، ظرفیت ذخیرهسازی نفت برای این سطح از تولید وجود ندارد و پیشبینیها نشان میدهند که تولید نفت ایالات متحده تنها 0.4 میلیون بشکه در روز افزایش خواهد یافت که معادل 3 درصد افزایش از سطح فعلی است.
دولت ایالات متحده تنها چند اهرم برای تشویق به افزایش سریعتر تولید دارد. یکی از این ابزارها میتواند اجازه دادن به اجاره زمینهای فدرال برای استخراج باشد، اما موجودی زمینهای غیرمستأجر محدود است و اجارههای دریایی میتوانند دههها زمان ببرند تا نخستین بشکه نفت استخراج شود. اصلاحات در سیستم مجوز پروژههای انرژی جدید ممکن است بتواند فرآیند حفاری در زمینهای فدرال اجارهشده را تسریع کند، اما این امر حتی با کنگره جمهوریخواه ممکن است به دلیل ملاحظات قانونی، زیستمحیطی و قبیلهای چالشبرانگیز باشد.
علاوه بر این، کاهش فرآیند صدور مجوز برای خطوط لوله گاز میتواند تولید بیشتری را در ایالت پنسیلوانیا بهدنبال داشته باشد. همچنین پایان دادن به وقفهای که بایدن در صدور مجوز صادرات گاز طبیعی مایع (LNG) ایجاد کرده است، میتواند صادرات بینالمللی گاز ایالات متحده را در پایان دهه افزایش دهد. هرچند حمایتهای مالی برای این افزایش تولید بهطور سیاسی نامطلوب است، اما تغییرات مالیاتی میتواند به تولیدکنندگان آمریکایی در حاشیه کمک کند.
با این حال، شرکتهای بزرگ تولیدکننده نفت مانند شورون که در سالهای اخیر بهعنوان سریعترین رشد تولید در منطقه پرمیان شناخته میشدند، برنامههای سرمایهگذاری خود را برای سال 2025 کاهش دادهاند و پیشبینی کردهاند که رشد تولید نفت در آینده به سرعت تکرقمی کاهش یابد. این کاهش رشد بیشتر ناشی از گسترش تولید گاز و مایعات گاز طبیعی است که در بعضی از مناطق مانند نیومکزیکو و ایالتهای جنوبی آمریکا بیشتر از نفت تولید میشود.
در نهایت، رشد تولید گاز و مایعات گاز طبیعی بهطور قابلتوجهی سریعتر از نفت خواهد بود. این امر میتواند تحت تأثیر ظرفیتهای جدید صادرات LNG باشد که تقاضا برای گاز را در سواحل خلیجفارس افزایش میدهد و تولید در حوزههای مختلف، از جمله اپالاشیا و لوئیزیانا و تگزاس، را تحریک میکند. بهطور کلی، پیشبینیها حاکی از رشد 10 میلیارد فوت مکعبی در روز تولید گاز و 0.6 میلیون بشکه در روز افزایش تولید مایعات گاز طبیعی است.
در نتیجه، میتوان گفت که صحبتهای اسکات بسنت، نامزد وزیر خزانهداری ترامپ، مبنی بر اینکه ایالات متحده میتواند 3 میلیون بشکه نفت اضافی در روز تولید کند، واقعاً به 3 میلیون بشکه نفت معادل انرژی در روز تبدیل خواهد شد، که بخش عمدهای از آن به گاز و مایعات گاز طبیعی تعلق خواهد داشت. این تغییرات نشاندهنده چالشهای پیچیدهای است که ترامپ در راستای کاهش قیمت نفت با آن مواجه خواهد بود.
منابع: