ابزارهایی برای پیشبینی روندهای بازار
بازار ارزهای دیجیتال به محیطی سودآور و جذاب برای کاربران تبدیل شده است، جایی که با خرید، فروش و معاملات ارزهای دیجیتال میتوان به سودهای چشمگیری دست یافت. با این حال، دستیابی به این سود نیازمند ابزارهای تخصصی است. ابزارهای مختلفی در دسترس کاربران قرار دارند که به آنها امکان پیشبینی و تحلیل دقیق بازار را میدهند و کمک میکنند تا تصمیمات بهتری درباره حرکتهای بعدی خود بگیرند. در این مقاله، به معرفی برخی از این ابزارها خواهیم پرداخت.
مهمترین ابزارها برای پیشبینی روندهای بازار ارز دیجیتال
ابزارهای تحلیلی به کاربران کمک میکنند تا برآیند مشخصی از جهت حرکت بازار در آینده داشته باشند و استراتژی مناسب با روندها را انتخاب کنند. این ابزارها هم به صورت دقیق و با جزئیات و هم به صورت خلاصه شده در سراسر اینترنت در اختیار کاربران قرار گرفتهاند.
علاوه بر این، این ابزارها بسیار مفید هستند و به تمامی کاربران بازار ارزهای دیجیتال از جمله تریدرهای حرفهای کمک میکند تا درصد برد بالایی در معاملات خود کسب کنند. برای مثال، تریدرهای حرفهای از تحلیل تکنیکال ارزهای دیجیتال و یا دامیننس بیتکوین استفاده می کنند تا به راحتی از حرکات بازار سود کسب کنند. در ادامه، به تعدادی از این ابزارها اشاره میکنیم:
سطوح حمایت و مقاومت
سطوح حمایت و مقاومت (Support and Resistance Levels) ، اولین تحلیل مورد بررسی ما هستند. در بازار ارزهای دیجیتال به زبان ساده، منظور از سطوح حمایت و مقاومت مناطق و یا همان قیمتهایی است در آنها تقاضا یا عرضه به طور قابل توجهی تغییر میکند و باعث میشود روند قیمت (کاهش و یا افزایش) برعکس شده یا متوقف شود. همچنین هر دوی این سطوح دارای تعاریف مشخص خود هستند:
سطح حمایت
سطح حمایت به سطحی از قیمت گفته میشود که در آن تقاضا برای خرید از طرف خریداران به اندازهای قوی بوده، که از کاهش بیشتر قیمت جلوگیری میکند. در این سطح، خریداران تمایل بیشتری به خرید دارند و به همین دلیل، قیمت در این سطح توقف میکند و حتی ممکن است به علت تقاضای بالا، معکوس شود. به زبان سادهتر، در سطح حمایت انتظار میرود فشار خرید به اندازهای باشد که از کاهش بیشتر قیمت جلوگیری کند و در صورت تجمع خریداران، حتی روند آن را نیز معکوس کند.
سطح مقاومت
سطح مقاومت به سطحی از قیمت گفته میشود که در آن عرضه و فروش به اندازهای قوی بوده، که از افزایش بیشتر قیمت جلوگیری میکند. در این سطح، فروشندگان تمایل بیشتری به فروش دارند و به همین دلیل، قیمت در این سطح توقف میکند و حتی ممکن است معکوس شود. به زبان سادهتر، در سطح مقاومت انتظار میرود فشار فروش به اندازهای باشد که از افزایش بیشتر قیمت جلوگیری کند و در صورت تجمع عرضه و فروش، حتی آن را نیز معکوس کند.
الگوهای قیمتی
از دیگر تحلیلهای مهم برای تحلیلگران ارزهای دیجیتال، الگوهای قیمتی (Price Patterns) است. در الگوهای قیمتی، ساختارهای خاصی از حرکات قیمت در نمودارهای قیمت بررسی شده که میتوانند به تریدرها و تحلیلگران کمک کنند تا آینده قیمت را با دقت بالایی پیشبینی کنند. این الگوها بر اساس موارد مختلفی از جمله روانشناسی بازار و رفتار سرمایهگذاران شکل میگیرند و با شناسایی آنها، میتوان نقاط ورود و خروج برای معاملات و استراتژی مناسب برای آنها را تشخیص داد.
اندیکاتورها
اندیکاتورها از ابزارهای تحلیلی خاصی بوده که خود دارای چندین ابزار به عنوان زیر مجموعه است. مهمترین آنها، اندیکاتورهای میانگین متحرک (Moving Average)، اندیکاتور میانگین متحرک همگرا و واگرا (ADX)، و اندیکاتورهای نوسانگر هستند که خود این اندیکاتورها نیز زیرمجموعههایی از ابزارها را به کاربران ارائه میدهند.
اما درباره خود اندیکاتورها؛ اندیکاتورها (Indicators) در بازار ارزهای دیجیتال ابزارهای تحلیلی هستند که با استفاده از دادههای تاریخی قیمت ارزها و حجم معاملات آنها به تریدرها کمک میکنند تا روندهای بازار، نقاط ورود و خروج مناسب، و همچنین شرایط خرید و فروش مختلف را شناسایی کنند. این ابزارها، بر اساس فرمولهای ریاضی و آماری پیچیده ارائه شده و نگاهی کلی از روند آینده بازار را در اختیار کاربران قرار میدهند.
شاخص ترس و طمع
شاخص ترس و طمع (Fear and Greed Index) یکی دیگر از ابزارهای تحلیلی مهم است و همانطور که از نامش مشخص است، برای تعیین احساسات و بررسی نقش این احساسات در تصمیمگیریهای آینده سرمایهگذاران بازار به کار میرود. به صورت دقیقتر، این شاخص به صورت خاص و برای نشان دادن اینکه آیا بازار و سرمایهگذاران در حال حاضر بیشتر تحت تأثیر ترس و یا طمع هستند طراحی شده است.
شاخص دامیننس
ابزار بعدی لیست ما، شاخص دامیننس (Dominance) است که در بازار ارزهای دیجیتال به درصد سهم یک ارز دیجیتال خاص از کل ارزش بازار ارزهای دیجیتال اشاره دارد. این شاخص به علتهای مختلف بیشتر برای بیتکوین (Bitcoin) محاسبه میشود و به برای مشخص کردن آن، از عبارت دامیننس بیتکوین استفاده میکنند.
به زبان سادهتر، شاخص دامیننس نشاندهنده نسبت ارزش ارز دیجیتال مشخص شده به ارزش کل بازار ارزهای دیجیتال (و مجموع دیگر ارزها) است؛ برای مثال، دامیننس بیتکوین نشاندهنده نسبت ارزش بازار بیتکوین به کل ارزش بازار تمام ارزهای دیجیتال است و با فرمول زیر محاسبه میشود:
100 x (ارزش بازار بیتکوین تقسیم بر ارزش کل بازار)
تحلیل ورود و خروج پول به صرافیها
نقش صرافیها در بازار ارزهای دیجیتال و تعیین قیمتهای این بازار بسیار مهم است و از حیاتیترین مسائل بازار به شمار میرود. برای مثال، اگر اخبار بازار ارزهای دیجیتال را دنبال کرده باشید، درباره بازپرداختهای صرافی ورشکست شده Mt.Gox شنیدهاید که باعث افزایش شاخص ترس بازار شد و در نتیجه تمامی قیمتهای بازار به خصوص قیمت بیتکوین منفی شد.
از دیگر مسائل مهم در تحلیل رفتار صرافیها، ورود و خروج پول به این صرافیهاست؛ بسیاری از این صرافیها از جمله صرافی بایننس، نقش مستقیمی در بازار دارند و با تزریق سرمایه و یا از دست دادن سرمایه، به صورت مستقیم روی قیمتهای بازار تأثیر میگذارند، درنتیجه ورود و خروج پول به صرافیها نیز به عنوان یک ابزار تحلیلی بسیار مهم شناخته میسود.
اخبار ارز دیجیتال
به علت ماهیت پر نوسان ارزهای دیجیتال و مشخص نبودن پشتوانه آنها، اخبار مختلف تأثیرات بسیار مهمی روی این بازار دارند. همان مثال صرافی Mt. Gox را در نظر بگیرید؛ فقط با انتشار خبر بازپرداخت این صرافی به کاربران ضرر دیده، بازار به سرعت افت شدیدی را تجربه کرد.
علاوه بر اخبار داخلی، اخبار جهانی نیز روی قیمت ارزهای دیجیتال بسیار اثر گذارند و باعث کاهش و یا افزایش قیمت ناگهانی آنها میشوند؛ برای مثال اخبار مربوط به جنگها باعث افت بسیار شدید بازار شده و در مقابل، اخبار مربوط به مقبولیت ارزهای دیجیتال به صورت جهانی (از نمونههای آن، به رسمیت شناخته شدن ارزهای دیجیتال توسط دولت روسیه در سال 2024 است) باعث رشد بازار میشود.
سخن پایانی
در این مقاله، به بررسی برخی از مهمترین ابزارهای تحلیلی در بازار ارزهای دیجیتال پرداختیم و به صورت مختصر، نگاهی به آنها داشتیم. باید توجه داشته باشید که برای کسب سود و درآمد دلاری از بازار ارزهای دیجیتال، باید این تحلیلها را به صورت دقیق دنبال کرده و استراتژی مناسب با این تحلیلها را در معاملات خود پیاده کنید.