تراز تجاری (Balance of Trade) چیست و چه نقشی در اقتصاد دارد؟

تراز تجاری (Balance of Trade) یک مفهوم مهم در اقتصاد است که به تفاوت بین صادرات (ارزش کالاها و خدماتی که یک کشور به کشورهای دیگر صادر میکند) و واردات (ارزش کالاها و خدماتی که یک کشور از کشورهای دیگر وارد میکند) اشاره دارد. به عبارت سادهتر، تراز تجاری نشاندهنده میزان صافی صادرات یک کشور است، یعنی تفاوت بین درآمدی که از صادرات کسب میکند و هزینههایی که برای واردات پرداخت میکند.
اگر یک کشور صادرات بیشتری نسبت به واردات داشته باشد، تراز تجاری مثبت خواهد بود و به عبارتی کشور در شرایط درون حاصلخیزی (Trade Surplus) قرار دارد. این به معنی این است که کشور درآمد بیشتری از فروش کالاها و خدمات خود به دیگر کشورها کسب میکند تا هزینههایی که بابت واردات خود پرداخت میکند.
اگر واردات بیشتر از صادرات باشد، تراز تجاری منفی خواهد بود و به عبارتی کشور در حالت خارج حاصلخیزی (Trade Deficit) قرار دارد. این به معنی این است که کشور بیشتر از چیزهایی که به دیگران میفروشد، از آنها خرید میکند و به معنایی کلی، مصرف بیشتری از تولید خود دارد.
تراز تجاری میتواند تأثیر بسیاری بر اقتصاد یک کشور داشته باشد و میتواند به عنوان یک نشانه از وضعیت اقتصادی و عملکرد تجاری کشور مورد بررسی قرار گیرد. تغییرات در تراز تجاری میتواند نتیجهگیریهایی درباره سطح رفاه، توان تولیدی و روند رشد اقتصادی کشورها فراهم آورد.
با ما در شبکه های اجتماعی همراه باشید ( یوتیوب ، تلگرام ، اینستاگرام ، توییتر )
1 دیدگاه
به گفتگوی ما بپیوندید و دیدگاه خود را با ما در میان بگذارید.