تغییرات اقلیمی و سوختهای فسیلی: تهدیدات جدید برای محیط زیست
روند رو به رشد مجوزهای اکتشاف نفت و گاز و تهدیدات زیستمحیطی آن
در سال 2024، بیش از 412,000 کیلومتر مربع از زمینها و آبها برای اکتشاف نفت و گاز به صنعت معدنکاری اختصاص داده شده است. اگرچه میزان زمینهای اعطا شده در دهه گذشته کاهش یافته است، اما هزینههای کلی اکتشاف صرفنظر از زمان اعطای مجوزها از سال 2020 که بیشتر تحت تاثیر پاندمی COVID-19 بود، افزایش یافته است. تا به امروز، حدود 54 میلیارد دلار صرف اکتشاف نفت و گاز شده است و پیشبینی میشود تا پایان سال 2024، حدود 15 میلیارد دلار دیگر برای اکتشاف در بلوکهایی که در این سال مجوز گرفتهاند، سرمایهگذاری شود. در ادامه به بررسی تغییرات اقلیمی و سوختهای فسیلی خواهیم پرداخت.
اگر این منابع استخراج شوند، بیش از 2.3 میلیارد تن CO2 به جو افزوده خواهد شد، که تهدیدی جدی برای تغییرات اقلیمی به شمار میرود. در حال حاضر، بیش از 1,120 بلوک دریایی در نروژ و 4,509 بلوک در آلاسکا در حال ارزیابی برای اعطا هستند و میتوانند در این سال به بخش اکتشاف افزوده شوند. در پنج ماه آینده، پیشبینی میشود که این بلوکها موجب انتشار حدود 18 میلیارد تن CO2 شوند، که بیش از نیمی از آن مربوط به چین خواهد بود.
دلایل تأخیر یا لغو مجوزهای جدید
اگرچه دولتها همچنان به اعطای مجوزهای جدید ادامه میدهند، دلایل خوبی برای تعویق یا لغو این مجوزها وجود دارد. پیشبینی میشود که تقاضا برای نفت و گاز تا سال 2030 به اوج خود برسد، و پروژههای مرزی ممکن است به داراییهای بلااستفاده تبدیل شوند. لغو مجوزهای جدید از نظر سیاسی و قانونی آسانتر از بستن میادین موجود است. این امر به ویژه در کشورهای با ظرفیت پایین برای انتقال به منابع انرژی پایدار و وابستگی بالا به سوختهای فسیلی مهم است.
مجوزهای جدید اکتشاف
در ماه گذشته، 23 مجوز اکتشاف نفت و گاز در پنج کشور مختلف اعطا شد که سهم روسیه از این مجوزها بزرگترین بخش انتشار CO2 را به خود اختصاص داده است. این مجوزها شامل 84.6 میلیون بشکه نفت و 918 میلیارد فوت مکعب گاز است که در صورت سوختن، 96.9 میلیون تن CO2 به جو وارد خواهد کرد. به طور کلی، اگر منابع این 23 مجوز استخراج شوند، انتشار CO2 به 184 میلیون تن خواهد رسید.
فعالیتهای شرکتهای اکتشاف نفت و گاز
در ماه گذشته، بزرگترین سرمایهگذاران در مجوزهای جدید اکتشاف نفت و گاز شامل شرکتهای BP، Eni و Rosneft بودند که بهطور مشترک 1.146 میلیارد دلار از 1.465 میلیارد دلار سرمایهگذاری جهانی در این بخش را به خود اختصاص دادند. مجوزهایی که بیشترین میزان انتشار CO2 را به همراه دارند، عمدتاً توسط این شرکتها در کشورهایی مانند روسیه، ترینیداد و توباگو و ساحل عاج بهدست آمدهاند.
پیشبینیهای آینده و تأثیرات زیستمحیطی
در دوازده ماه گذشته، 1,027 مجوز اکتشاف نفت و گاز اعطا شده است که اگر این منابع استخراج شوند، 2,783.7 میلیون تن CO2 به جو افزوده خواهد شد. ماه مه 2024 با بیشترین میزان انتشار CO2، 640.1 میلیون تن، رکورددار بوده است. کشورهای با ظرفیت کم برای کاهش تولید نفت و گاز و وابستگی بالا به این سوختها، بیشترین حجم از مجوزها را با بالاترین میزان انتشار CO2 صادر کردهاند.
چشمانداز آینده
در شش ماه آینده، پیشبینی میشود که 371 بلوک جدید برای اکتشاف نفت و گاز در سطح جهانی در دسترس قرار گیرد که این بلوکها میتوانند باعث انتشار 18,292.4 میلیون تن CO2 شوند. چین بزرگترین سهم را در این میزان انتشار خواهد داشت و بیش از 10 میلیارد تن CO2 به جو وارد خواهد کرد.
در این راستا، لغو پروژههای جدید سوختهای فسیلی گام مهمی در محدود کردن گرمایش جهانی به 1.5 درجه سانتیگراد است، هدفی که در اجلاس COP28 توسط 198 کشور به توافق رسید. این مجوزهای جدید بهویژه در زمینه انرژیهای فسیلی در حال افزایش هستند، در حالی که بسیاری از کارشناسان معتقدند که با منابع موجود، میتوان به تقاضای انرژی مطابق با توافق پاریس پاسخ داد و نیازی به گسترش پروژههای جدید نیست.
نتیجهگیری تغییرات اقلیمی و سوختهای فسیلی
با توجه به گسترش بیوقفه پروژههای اکتشاف نفت و گاز و تأثیرات زیستمحیطی آن، میبایست توجه بیشتری به سیاستهای مربوط به تغییرات اقلیمی و مدیریت منابع انرژی معطوف شود. جلوگیری از پروژههای جدید سوختهای فسیلی نهتنها برای کاهش انتشار گازهای گلخانهای ضروری است بلکه برای جلوگیری از تبدیل این پروژهها به داراییهای بلااستفاده در آینده اهمیت ویژهای دارد.
منبع:
December 2024 | Carbon Minefields Oil and Gas Exploration Monitor – iisd