رازهای ناگفته کاهش ریسک در معاملات فارکس که باید بدانید
معاملات فارکس همواره با ریسک زیادی همراه بوده است و مدیریت ریسک جزو جداییناپذیری از این بازار مالی بینالمللی بوده است. فارکس در تمام دنیا ذاتا به عنوان یک بازار پرریسک و پرخطر شناخته میشود. افراد بسیار زیادی سالانه پولهای هنگفتی را در این بازار از دست میدهند. بسیاری دیگر نیز وجود دارند که سالها درگیر درجازدن در بازار هستند و پولهای اندکی را برای مدت طولانی از دست میدهند. پس یکی از توصیههای اکید تمام فعالان این بازار داشتن مدیریت ریسک بسیار دقیق و محکم است که هیچگاه نباید از قوانین آن سر باز کرد. چرا که میتواند به طور کاملا جدی تمام سرمایه زندگی شما را تحتتأثیر قرار دهد و به آنی تمام پولتان را از دستتان در بیاورد. سالانه کنفرانسها و مجالس بینالمللی در سرتاسر دنیا برگزار میشود که تاکید آنها بر روشهای کاهش ریسک در فارکس و دیگر بازارهای مالی است. کاهش ریسک در فارکس یا به عبارتی کاهش ریسک در معاملات مبحثی است که در این مطلب قصد داریم به صورت حرفهای به آن بپردازیم تا شما در معاملاتتان با راندمان بهتری ترید کنید و از سرمایه خود در برابر خطرهای بزرگ به خوبی مراقبت کنید. پس با ما همراه باشید.
لزوم فراگیری آموزش در فارکس
فارکس بازار بزرگی با بیش از 200 تریلیون دلار نقدینگی و 6 تریلیون دلار حجم معاملات روزانه است. بازاری است که تمام بانک های بزرگ دنیا ارزها و کالای خود را از طریق این بازار مبادله میکنند. موسسات مالی بینالمللی نیز تبادلات مالی خود را در این بازار انجام میدهند. علاوه بر این روزانه 100 ها میلیون نفر از سراسر دنیا با سرمایه های خرد خود به معامله می پردازند. پس بدیهی است که ورود به این صنعت نیز مانند هر شغل دیگری نیازمند آموزش و فراگیری تخصص دارد.
آموزش فارکس را شروع کنید قبل از اینکه دیر شود. چرا که خیلی زود متوجه خواهید شد در حال از دست دادن وقت، سرمایه و آسایش روان خود هستید. پس قبل از اینکه این مشکلات زندگی شما را مختل کنند با فراگیری آموزشهای صحیح و به روز از منابع معتبر جلوی این ضررهای بزرگ را بگیرید. یکی از منابع بسیار معتبری که در میان فارسی زبانان به شدت سر و صدا کرده است، وبسایت آموزشی دلتاکالج است که تمام نیاز شما را از سطوح مبتدی تا پیشرفته پشتیبانی میکند و به خوبی میشود روی آن حساب کرد.
مدیریت ریسک در فارکس چیست و چرا مهم است؟
بازارهای مالی و از جمله فارکس به این صورت کار نمیکند که شما تمام پول خود را به یکباره وارد بازار کنید و انتظار موفقیت و کسب سود طولانیمدت داشته باشید. تمام کسانی که این کار را کردهاند دیر یا زود با ضررهای بزرگی از بازار بیرون رانده شدهاند. در فارکس شما میتوانید با چند کلیک ساده کل سرمایه خود را از دست بدهید. پس بهتر است از همان اول مدیریت ریسک را یک اصل مهم معاملات خود لحاظ کنید تا هیچوقت درگیر ضررهای سنگین و آسیبهای آن نشوید.
مدیریت ریسک در فارکس یعنی معاملات شما اگر به ضرر رسید چه مقدار شما را متحمل ضرر مالی بکند. چه مقدار از سرمایه شما را از بین ببرد. چه مقدار از انرژی روانی و آرامش شما را درگیر بکند. در واقع با یک سرمایه مشخص و یک استراتژی مدیریت ریسک مشخص چند بار میتوانید معامله کنید تا کل پولتان از بین برود. تمام این مباحث در نحوه مدیریت ریسک نهفته است که در ادامه به تمام آنها میپردازیم.
اصول اساسی کاهش ریسک در فارکس
۱- سرمایهای که وارد فارکس میکنیم چهقدر و از چه راهی باشد؟
شاید اولین و مهمترین اصلی که باید در مدیریت ریسک فارکس رعایت کرد که کسی به آن اشاره نمیکند این باشد که ما حق داریم چه مقدار از سرمایه زندگی و کسبوکار خود را به بازار فارکس بیاوریم و با آن ترید کنیم. جواب این سوال با مشورت از بسیاری افراد موفق و باتجربه در بازار فارکس به این صورت داده شده است؛ “مقداری که اگر کل آن را از دست دادید، ضربه سنگینی به زندگی و بیزینس شما وارد نشود و این اتفاق آرامش روانی شما را به هیچ عنوان تحتتأثیر قرار ندهد”. با توجه به این اصل باید گفت:
- توصیه میشود هیچگاه خانه یا ماشین خود را که نیاز مبرم به آن دارید نفروشید و پول آن را وارد فارکس نکنید.
- از کسی برای ترید پول قرض نکنید تا بعد از کسب سود به آنها برگردانید.
- برخی افراد به سرشان میزند برای چند برابر کردن پول کارهای حیاتی خود در مدت کوتاه مانند سرمایه کنار گذاشته شده برای ازدواج یا درمان بیماریها، آن را وارد ترید کنند. این کار تحت هیچ شرایطی توصیه نمیشود.
بیتوجهی به همین نکته اساسی افراد را به ضررهای جبرانناپذیری رسانده است. حال راهحل چیست؟ پیشنهاد این است که اولا پولی که به آن احتیاج ندارید و بهاصطلاح پول مازاد شما است را وارد این بازار کنید. آن هم در مرحله اول بخش اندکی از آن را برای شروع تریدینگ درگیر کنید. مثلا اگر 1000 دلار پول مازاد دارید، به صورت پلهای در 5 مرحله 200 دلار حساب خود را شارژ کنید و پس از سنجش عملکرد معاملاتی خود در یک دوره مشخص راجع به شارژ بیشتر حساب خود تصمیم بگیرید.
۲- اهرم معاملاتی صحیحی انتخاب کنید
در زمان افتتاح حساب در بروکر یا کارگزار فارکس (حتما از یک بروکر معتبر و قدیمی استفاده کنید) اهرم یا لورج (Leverage) معاملاتی خود را روی اعداد خیلی بالا مانند 500 یا 1000 تنظیم نکنید. بهترین اعداد برای شروع میتواند 50 تا 200 باشند. اهرم بالا باعث میشود حجم معاملاتی بالاتری اجرا کنید و بجای اینکه بخش اندکی از سرمایه خود را در خطر قرار دهید، بخش بسیار بزرگتری را در یک معامله در معرض ریسک ازدسترفتن قرار دهید.
۳- لات سایز معامله را بهدرستی تنظیم کنید
لات سایز همان حجم معامله است. در فرایند مدیریت ریسک هرچه لات سایز یک معامله بالاتر باشد، نسبت سود و زیان شما با تغییرات قیمت بیشتر میشود. مثلا در یک معامله 0.1 لات در نماد EURUSD، با یک پیپ (Pip) تغییر قیمت شما 1 دلار سود یا زیان میکنید؛ اما در یک معامله 1 لات، با همان مقدار تغییر شما 10 دلار سود یا زیان میکنید. پس در این شرایط باید لات سایز خود را طوری تنظیم کنید که در صورت رفتن قیمت به خلاف جهت پیشبینی شما، متحمل ضرر سنگینی نشوید.
۴- همیشه از حد ضرر یا SL استفاده کنید
هیچگاه بدون تنظیمکردن حد ضرر یا Stop Loss وارد معامله نشوید. چرا که اگر معامله در خلاف جهت پیشبینی شما حرکت کرد بتوانید با یک ضرر اندک از معامله خارج شوید و ضرر شما بیش از حد نشود و کل سرمایهتان را از بین نبرد. بهتر است برای حد ضرر هر معامله خود عددی بین 1 تا 3 درصد کل سرمایه شما باشد. یعنی اگر 3000 دلار در حساب خود دارید، لات سایز را و مقدار SL را جوری در نظر بگیرید که فقط 30 تا 90 دلار در هر معامله ضرر کنید. ریسک بیشتر از این مقدار حساب شما را خیلی سریعتر در معرض نابودی قرار میدهد.
۵- برای مقدار ضرر خود یک حد مشخص تعیین کنید
توصیه میشود برای حداکثر میزان ضرر در روز و هفته یک مقدار مشخص در نظر بگیرید. مثلا با خود قرارداد کنید اگر ضرر شما در طی یک روز به 5% یا در یک هفته به 7% رسید ترید کردن را متوقف کنید و عملکرد و نتایج خود را بررسی کنید و ایراد خود را پیدا کنید. هرگز نگذارید ضررهای شما زیاد شود و روان شما تخریب شود. چرا که ممکن است دست به کارهای خطرناکی بزنید.
۶- نسبت ریسک به ریوارد را در استراتژی خود معین کنید
تنظیم ریسک به ریوارد نیز در مدیریت سرمایه نقشی اساسی دارد. اگر ریسک به ریوارد 1 به 2 داشته باشید، با هر بار سود میتوانید 2 بار ضرر کنید و در این حالت حساب شما دیرتر در ضرر سنگین فرو میرود. ریسک به ریوارد های 1 به 1 و کمتر حساب شما را در خطر نابودی قرار میدهد. البته مبحث ریسک به ریوارد پیچیده است و ارتباط مستقیمی با نرخ برد یا Win Rate استراتژی شما دارد و به تنهایی نباید مورد ارزیابی قرار بگیرد. مثلا گاهی نرخ برد شما 70% است. در این حالت با ریسک به ریوارد 1 به 1 نیز سودآور خواهید بود.
۷- همزمان روی جفت ارزهای دارای همبستگی ترید نکنید
بسیاری از جفت ارزها در فارکس با هم همبستگی دارند. به این معنا که با همدیگر در یک جهت حرکت میکنند. مانند EURUSD و GBPUSD. پس اگر روی یکی از آنها پوزیشن Buy دارید، روی دیگری نیز همزمان معامله باز نکنید. زیرا در صورت ضرر، به طور کلی میزان ضرر شما دو برابر میشود. بهتر است اگر میخواهید دو پوزیشن همزمان باز کنید روی جفت ارزهای دارای همبستگی کم این کار را بکنید.
جمعبندی
کاهش ریسک در فارکس مبحث بسیار مهمی است که بخشی از آن را در این مطلب به شما ارائه دادیم. از شما میخواهیم موضوع مدیریت ریسک و سرمایه در فارکس را به شکل عمیق پیگیری کنید و جدیتر از استراتژیهای آن استفاده کنید تا به تسلط کامل برسید و از خود یک تریدر حرفهای بسازید.