دلار آمریکا و نقش آن در بازار های مالی
دلار آمریکا یکی از با ارزش ترین ارز های بین المللی به حساب می آید که از اوایل امسال 11 درصد قدرتمند تر شده و به دنبال مقابله با یورو می باشد. بی شک اعداد و ارقام نشان دهنده قدرت روز افزون دلار می باشند. تحقیقات به ما نشان داده اند که ارز های بزرگ دنیا همچون یورو و پوند در حال زانو زدن در برابر دلار هستند. دلار به صورت مستقیم بر روی دنیای در حال توسعه انسان ها موثر است. با توجه به اینکه دلار آمریکا یکی از با ارزش ترین ارز های موجود در دنیا به حساب می آید، بررسی تاثیرات آن بر روی بازار های بین المللی حائز اهمیت است. امروز ما قصد داریم تا در مورد نقاش دلار در بازار های مالی بین المللی و داخلی با شما صحبت کنیم. پس با ما همراه باشید.
دلار آمریکا یا همان دلار ایالات متحده، پول رایج و اصلی در سرزمین ایالات متحده آمریکا است که بر اساس قانون تصویب شده در ۶ ژوئیه ۱۷۸۵ میلادی، دلار ارز اصلی در آمریکا شد.
دلار ایالات متحده = United States dollar
قدمت شناسی دلار آمریکا
دلار( Dollar) در اصل کلمه ای انگلیسی است که از سال ۱۷۷۶ و با تغییر لیره، جای خود را در کشور آمریکا باز کرد. لیره که زمانی ارز واحد بریتانیا بود، در 13 سرزمین از جمله ایالات متحده نیز استفاده می شد. بعد ها مردم آمریکا در بخش هایی از سرزمین خود، از نقره های اسپانیایی و مکزیکی نیز استفاده کردند.
از اواخر قرن سیزدهم تا اواخر قرن هفتم میلادی، واحد پولی دلار در غرب به عبارت های مختلفی عنوان می شد عبارت بودند از:
- تالر
- دالر
- تلار
- دلار
تاریخچه دلار ایالات متحده
تاریخ و قدمت دلار مربوط به سال ۸ اوت ۱۷۸۶ که کنگره آمریکا مجوز چاپ دلار را صادر کرد بازمیگردد. برخی از محققان ریشه کلمه دلار را برگرفته از دلار اسپانیایی که قرن های قبل تر استفاده می شد می دانند.
نقش و جایگاه دلار در اقتصاد آمریکا
قرارگیری دلار آمریکا به عنوان ارز جهانی، نقش بسیار مهمی از رشد و بهبود شرایط اقتصادی آمریکا داشته است. آمریکا به کمک دلار باارزش می تواند بدهی های خود را پرداخت کرده و تراز تجاری خود را حفظ کند. شاخص دلار آمریکا مهمترین شاخص اقتصادی جهان است که تغییرات لحظه ای در ارزش دلار را محاسبه می کند.
نماد دلار آمریکا
نماد و شاخص اصلی دلار آمریکا علامت $ است که توسط تمامی کشور های جهان مورد قبول قرار گرفته است. اما ریشه این علامت به قرن ۱۸ میلادی بازمیگردد. زمانی که نماد ps برای پزو استفاده می شد شاید کمتر کسی فکر می کرد با چسبیدن حروف s و p، علامت فعلی دلار شکل گیرد.
انواع اسکناس های دلار
[aparat id=’O2Pzm’]
چرا قدرت دلار آمریکا در حال افزایش است؟
قبل از پرداخت به تاثیرات دلار در بازار های مالی، بیایید تا نگاهی به دلیل افزایش قدرت این واحد مالی بیندازیم. به صورت کلی تقاضا برای دریافت و استفاده از دلار خیلی زیاد شده است. همین مسئله هم باعث شده تا قدرت این واحد مالی تا حد قابل توجهی افزایش پیدا کند. به صورت کلی افقی که برای اکثر واحد های رایج در دنیا دیده می شود، کاهش ارزش و مرگ حتمی است. در همین حین، جنگ بین روسیه و اوکراین باعث شد تا یک ریسک جغرافیایی و سیاسی بزرگ در بازار ایجاد شود.
این مسئله توانست بازار های مالی را به صورت مستقیم تحت تاثیر خود قرار دهد. توسعه دهندگان آمریکایی و اقتصاد دان های این کشور، با استفاده از یک سری جریان های خاص در حال افزایش قدرت خود هستند. فاکتور های گفته شده باعث شد تا دلار در طی یک مسیر راحت و هموار ارزش بیشتری پیدا نماید. سهام دار ها و تجار اروپایی برای اینکه ارزش پولشان حفظ شود، به جای یورو به سراغ دلار رفته اند. این مسئله هم میزان خرید، تقاضا و قدرت دلار را تا حد قابل توجهی افزایش داده است.
دلار آمریکا و حکومت در تراکنش های مالی بین المللی
حال که مباحث مقدماتی را پشت سر گذاشتیم، بیایید تا به سراغ نقش دلار در بازار های مالی و بین المللی برویم. به صورت کلی دلار در حال حکومت و مدیریت بازار های مالی بین المللی می باشد. حجم تبادلات را می توان به عنوان مهم ترین دلیل این مسئله شناسایی کرد. در طی مطالعات اخیر، اقتصاد دان ها به این نتیجه رسیده اند که ترکیب ارزی تجاری جهان و معاملات بین المللی، توانسته دلار را بیشتر از همیشه برجسته نماید.
دلار آمریکا بیشترین مصرف را در دنیای تجارت جهانی دارد. توجه داشته باشید که در سال های 1999 تا 2019، دلار 96 درصد از صورت حساب های ایجاد شده در قاره آمریکا و 74 درصد از صورت حساب های ایجاد شده در قاره آسیا را به خود اختصاص داده است. جدا از اروپا که فقط با واحد مالی خود یعنی یورو فعالیت می کند، دلار همواره مهم ترین واحد مالی به کار رفته در معاملات بین المللی به حساب می آید.
دلار آمریکا در بانکداری بین المللی هم تسلط زیادی دارد. این مسئله به علت حجم معاملات زیاد آن و نقش مسلط آن به عنوان یک ابزار معاملاتی می باشد. توجه داشته باشید که 60 درصد از بدهی های ارزی بین المللی و مطالبات کشور ها یا گروه های مختلف بر اساس دلار آمریکا تعیین شده است. این عدد از سال 2000 تا به امروزه ثابت مانده است ولی احتمال تغییر آن وجود دارد. سهم یورو در بازار های مالی بین المللی چیزی در حدود 20 درصد می باشد.
دلار آمریکا و فشار بر روی بازار های مالی
دیگر این مسئله برای همه ما واضح است که دلار آمریکا درصد تقاضای زیادی دارد. مخصوصا در زمان یک بحران، موسسات و کشور های خاص نسبت به استفاده از دلار آمریکا علاقه زیادی نشان می دهند. معمولا در زمان بحران موسسات برای دریافت و تامین دلار با مشکلات جدی مواجه خواهند شد. این مسئله می تواند فشار های زیادی را به شرکت های مختلف وارد نماید. فدرال رزرو فعال در این زمینه همواره از راه های مختلفی برای کاهش فشار و خروج از بحران معرفی کرده است.
برای اینکه در طول بحران مالی 2008 تا 2009 دلار همچنان در دسترس باقی بماند، فدرال رزرو خطوط سو آپ موقت را معرفی کرد. این خطوط در سال 2013 به صورت دائمی وارد خط مالی آمریکا شدند. این سیستم و ترکیب آن با FIMA باعث شد تا قدرت، تاثیر و عملکرد دلار در بازار های مالی بین المللی بهبود پیدا نماید. با اینکه دیگر واحد های مالی هم با ارائه سیستمی مشابه سعی کردند تا ارزش واحد خود را افزایش دهند ولی، نتایج حاصل شده از تلاش آنها به اندازه دلار مطلوب نبود. این مسئله نشان می دهد که تامین dollar در عملیات های بانکی اهمیت زیادی دارد.
نقش دلار آمریکا در معاملات جهانی PDF
تسلط دلار در 20 سال گذشته ثابت باقی مانده است!
آخرین موردی که در مقاله امروز ما قصد بررسی آن را داریم، تسلط دلار آمریکا در 20 سال گذشته است. آمار و ارقام به ما نشان می دهند که دلار در طی سال های اخیر ارزش و قیمت تقریبا یکسانی را به همراه داشته و به صورت مستقیم بازار های مالی را تحت تاثیر قرار می دهد. برای نمایش این ثبات دلار آمریکا، ما نمودار زیر را رسم کرده ایم.
در نمودار زیر شما می توانید مشاهده کنید که واحد مالی دلار در طی چند سال اخیر ثبات نسبی داشته و ارزش تغییرات چندانی به خود ندیده است. از زمان ایجاد بحران مالی سال 2008 تا به امروز، میزان تسلط دلار تقریبا بر روی 75 درصد باقی مانده است. توجه داشته باشید که شاید در آینده ای نه چندان دور تاثیر دلار افزایش یا کاهش پیدا کند. ولی در حال حاضر ارزش این واحد مالی در همین حد می باشد. پس از دلار، یورو دومین ارز با ارزش دنیا به حساب می آید. یورو در مقام دوم قرار گرفته است چرا که به اندازه دلار در بازار های مالی محبوب نیست و بیشتر توسط خود کشور های اروپایی برای تبادل مورد استفاده قرار می گیرد.
نقش دلار در بازارهای مالی جهانی شامل موارد زیر است:
1- تعیین قیمت سایر ارزها: با توجه به اینکه دلار آمریکا به عنوان ارز پایه جهانی شناخته میشود، بسیاری از ارزهای دیگر نیز به دلار مرجع میشوند و ارزش آنها بر اساس ارزش دلار تعیین میشود.
2- نفوذ در بازارهای بین المللی: دلار آمریکا به عنوان ارز تجارتی بین المللی استفاده میشود و برای صادرات و واردات کشورها نیز به کار میرود. این باعث میشود که ارتباطات بازرگانی کشورها با یکدیگر بیشتر شود و دلار آمریکا در بازارهای جهانی نفوذ بیشتری داشته باشد.
3- تاثیر در بازارهای نفت و طلا: قیمت نفت و طلا به طور مستقیم با قیمت دلار مرتبط است و هرگونه تغییر در ارزش دلار آمریکا میتواند تاثیر بسزایی در بازارهای نفت و طلا داشته باشد.
نتیجه گیری
دلار آمریکا یکی از مهم ترین ارز های طراحی شده در طول تاریخ به حساب می آید که می تواند تاثیرات زیادی بر روی بازار های مالی داشته باشد.
فدرال رزرو – مهمترین بانک مرکزی جهان
با ما همراه باشید ( یوتیوب ، تلگرام ، اینستاگرام ، توییتر )
مطالب زیر را حتما مطالعه کنید
دیدگاه ها بسته شده است
امکان ارسال نظر وجود ندارد.