شاخص دلار چیست؟
شاخص دلار معیار بلندمدت نوسانات ارزش دلار آمریکا در برابر انواع دیگر ارزهای فیات است. سرمایه گذاران و معامله گران می توانند بر اساس تغییرات در شاخص USD آمریکا به تحلیل و معامله بپردازند.
شاخص دلار (DXY) چیست؟
شاخص دلار ابزاری است که در سال 1973 برای ارزیابی و بررسی ارزش دلار آمریکا در برابر سایر ارزهای اصلی جهان ایجاد شد. این به سرمایه گذاران و تحلیلگران این امکان را می دهد که با بررسی یک شاخص، شرایط کلی بازار را فهمیده و نسبت به عملکرد سایر ارزهای بازار اشراف کامل داشته باشند.
شاخص دلار مستقیم یا غیرمستقیم روی تمامی نمادهای معاملاتی در تمامی بازارهای مالی اثرگذار است. این به سرمایهگذاران اجازه میدهد تا در یک معامله از ارزش دلار خود محافظت کنند. معامله گران روزانه می توانند بر اساس شاخص USD به تحلیل و خرید و فروش مشغول باشند.
تاریخچه شاخص دلار
قبل از دهه 1970، نیاز چندانی به شاخص دلار وجود نداشت زیرا ارزش دلار در مقابل قیمت طلا ثابت بود. با پایان یافتن استاندارد طلا در سال 1971، قیمت دلار شروع به نوسان آزادانه در برابر سایر ارزهای فیات کرد. مدتی بعد، شاخصی برای ردیابی ارزش آن ایجاد شد که به آن شاخص یا ایندکس دلار گفته شد و کم کم جایگاه ویژه ای بین فعالین اقتصادی پیدا کرد.
در ابتدا شاخص دلار بر اساس عدد 100 در سال 1973 طراحی شد و می توانست نوسانات قیمتی در بازه 10 ساله را مورد بررسی و مقایسه قرار دهد.
افزایش شاخص دلار نشان دهنده قوی تر شدن دلار است و بالعکس. برای مثال، نقل قول 110 به این معنی است که امروز شاخص دلار در مقایسه با ارزهای فیات خود 10 درصد قوی تر از مارس 1973 است که این شاخص راه اندازی شد. پس باید دقت کرد که تغییرات در شاخص بر اساس معیار سال 1973 بیان می شود.
از مهمترین تغییرات ثبت شده بر اساس شاخص USDX می توان به سال 1978 اشاره کرد که در اثر کاهش ارزش dollar آمریکا، شاخص عدد 85 را نشان داد. اما در مقابل با تقویت شدید دلار آمریکا در سال 1984، شاخص عدد 150 را نشان داد که بازتاب ویژه ای در رسانه های آن زمان داشت.
پس از تصویب توافق پلازا، دلار آمریکا در مسیر سراشیبی قرار گرفت و از عدد 150 به زیر 100 کاهش یافت. این روند تا سال 2007 میلادی ادامه داشت تا شاخص با ثبت پایین ترین حد خود در 70 سال گذشته، به ریزش خود پایان دهد. شروع روند بهبودی ارزش دلار آمریکا از اواخر سال 2007 تا سال 2015 طول کشید.
شاخص دلار عملکرد ارز را در برابر سایر ارزهای فیات اندازه گیری می کند. دلار از سال 1973 در برابر سایر ارزهای جهان جایگاه خود را حفظ کرده است. با این حال، شاخص دلار تورم را در نظر نمی گیرد و معیاری برای سنجش قدرت خرید نیست.
چه ارزهایی در شاخص USDX وجود داشته و تاثیر گذار هستند؟
در ساختار شاخص دلار، از تغییرات شش ارز مهم جهانی استفاده می شود که عبارتند از:
- یورو : 58 درصد
- ین ژاپن : 14 درصد
- پوند انگلیس : 12 درصد
- دلار کانادا : 9 درصد
- کرون سوئد : 4 درصد
- فرانک سوئیس : 4 درصد
در این بین ارزهای یوان چین و پزو مکزیک با وجود سهم بسیار بالای تجاری با آمریکا، از لیست تاثیرگذاران دلار آمریکا حذف شده اند و نوسان ایندکس دلار به آنها ربطی ندارد.
از سوی دیگر در لیست ارزهای تاثیرگذار در شاخص دلار، دلار استرالیا، دلار هنگ کنگ، دلار سنگاپور و روپیه هند نیز به چشم نمی خود و می توان گفت که این ارزها هم در بررسی ارزش دلار آمریکا نقشی ندارند.
شاخص USDX تنها شش ارز برتر جهان را در رابطه با dollar آمریکا پوشش می دهد. با حذف شرکای تجاری کلیدی مانند چین و مکزیک، شاخص USD ممکن است به طور کامل ارزش پول ایالات متحده را در برابر همتایان اصلی خود منعکس نکند.
از سوی دیگر آمار اصلی تغییرات ارزش دلار توسط فدرال رزرو تهیه و منتشر می شود.
با پیدایش یورو که باعث یکپارچگی ارزی در اروپا شده و ارزهای متفرقه مانند ارز استفاده شده در کشورهایی مثل آلمان، اسپانیا و ایتالیا را حذف کرد، دلار آمریکا با رقیبی جدی مواجه شد. با این حال فعالین اقتصادی به راحتی می توانند با بررسی ساده، شرایط دلار را با شرایط سال 1973 مقایسه کنند.
کاربرد شاخص dollar
سنجش سریع عملکرد دلار و شش ارز دیگر
بررسی همبستگی ارزی با سایر ارزهای جهان در بلندمدت
امکان خرید و فروش در نمادهای معاملاتی حساس به ارز دلار آمریکا
چگونه در شاخص دلار آمریکا سرمایه گذاری کنیم
روش های مختلفی برای سرمایه گذاری در دلار و شاخص آن وجود دارد. برای بسیاری از سرمایه گذاران، ساده ترین راه، صندوق قابل معامله در بورس است که مستقیماً شاخص را دنبال می کند. برای مثال صندوقInvesco DB USD Bullish ETF UUP ، برای ردیابی و بررسی ایندکس دلار طراحی شده است که سرمایه ای بالغ بر 1.5 میلیارد دلار را در اختیار داشته و میزان رضایت عمومی قابل توجهی را کسب کرده است.
معامله گرانی که به دنبال ریسک بالاتر برای کسب سودهای بیشتر هستند، بورس بین قاره ای ICE می تواند گزینه مناسبی باشد. این نوع از بورس در 21 ساعت از شبانه روز در 5 روز کاری هفته فعال است.
همچنین معامله گران بازارهای فارکس و ارزهای دیجیتال هم می توانند با دسته بندی نمادهای معاملاتی خود به دسته های هم جهت با دلار و مخالف با دلار به تحلیل و معامله مشغول باشند.
نتیجه گیری
شاخص دلار یکی از مهمترین و تاثیرگذار ترین شاخص ها در معامله گری است و در تحلیل تکنیکال و تحلیل فاندامنتال نقش و جایگاه مهم و ارزشمندی دارد که می تواند معامله گران را در بهبود شرایط کمک کند.
با ما در شبکه های اجتماعی همراه باشید ( یوتیوب ، تلگرام ، اینستاگرام ، توییتر )